Nieuws

CordonGris gelanceerd om ondervoeding bij ouderen in Europa aan te pakken

CordonGris is de naam van het project dat gericht is op het ontwikkelen van een open en uitbreidbaar ecosysteem met het doel ouderen te helpen de kwaliteit van hun voeding te verbeteren en tegelijkertijd hun budget bij het boodschappen doen te beheren.

Fraunhofer AICOS coördineert dit initiatief, waarbij vijf andere partners betrokken zijn: Uit Portugal komen Santa Casa da Misericórdia de Lisboa en SONAE Modelo Continente, Red Ninja Studios en Can Cook komen uit het Verenigd Koninkrijk, en Unie KBO uit Nederland. CordonGris zal in de drie deelnemende landen gedemonstreerd worden en zal naar verwachting meer dan 300 senioren tijdens de gehele projectduur van twee jaar bij het project betrekken. Op 11 en 12 mei verwelkomde Fraunhofer AICOS de partners voor de kick-off meeting.

CordonGris zal een systeem creëren om alle gegevens te verzamelen en te beheren die relevant zijn voor het doen van aanbevelingen voor een gezonde voeding. De gegevens zijn afkomstig van verschillende bronnen: Monitoren van activiteit, gerapporteerde gegevens van gebruikers, landspecifieke tabellen van voedingsmiddelensamenstelling en informatie van behandelaars. Aanbevelingen variëren van maaltijden tot lichamelijke activiteit of ander gezond gedrag. Zo worden senioren naar een gezonde leefstijl geholpen en wordt ondevoeding tegen gegaan. Door de intelligente verwerking van de gegevensen de daaruit voortkomende aanbevelingen, zal het project aan de voorwaarden van het ‘food flat-rate’ concept voldoen: Gezond eten voor een klein bedrag kan zo realiteit geworden.

Ondervoeding kan serieuze consequenties hebben op iemands gezondheid en zelfstandigheid. Ondervoeding kan leiden tot depressie en cognitieve problematiek. Aangezien ondervoeding en functieverlies elkaar beïnvloeden en versterken, komen senioren die niet in staat zijn een gezond dieet te volgen in een vicieuze cirkel terecht. CordonGris biedt ondersteuning om deze cirkel om te keren.

Project Cordon Gris (AAL-2015-1-016) “Making sense of data to promote effortless healthy eating habits and autonomy for older people” wordt medegefinancierd door de Europese Commissie in het kader van de Active and Assisted Living Joint Programme, op nationaal niveau door Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), Innovate UK en ZonMw.

cordongris_kom_photo1 cordongris_kom_photo2 cordongris_kom_photo3